Pijnstillers gebruiken na een blessure of operatie?

fysiotherapie Nuenen Gerwen

Eigenlijk een vreemd iets; veel soorten pijnmedicatie vertragen het genezingsproces.

Misschien kun je door dit artikel een betere inschatting maken of je ze wilt gebruiken.

Afgelopen najaar had een collega fysiotherapeut van mij een persoonlijk verhaal geschreven wat in het Eindhovens Dagblad is verschenen: “Pijn is niet fijn maar wel nuttig”. Ik deel zijn mening en wil zijn artikel en mijn eigen (onderstaande) visie over het ontstekingsproces graag met jullie delen.

Ik zie als fysiotherapeut in Gerwen - Nuenen veel mensen na een operatie (bijvoorbeeld na een nieuwe knie- en of nieuwe heup operatie) of met een blessure. Vaak zijn er op dat moment al ontstekingsremmende middelen (nsaid’s: naproxen, diclofenac, ibuprufen, etc) in huis of al gebruikt. Vrijwel altijd is mijn advies om zo snel mogelijk met de ontstekingsremmende medicatie te minderen of soms zelfs te stoppen en alleen maar paracetamol te gebruiken. Meestal zie ik aan de reactie dat er angst bestaat om hiermee te stoppen. Dan wordt me vaak gezegd: “Maar dat is nodig om de ontsteking te remmen” en met die gedachte, en de daaropvolgende gemaakte aanname, gaat het mis.

Een ontsteking is wat anders dan een infectie. Misschien overbodig maar dat wil ik toch even uitleggen.

Een infectie wordt vrijwel altijd veroorzaak door een vreemd organisme dat binnendringt. Bijvoorbeeld door een bacterie of een virus.

Een ontsteking is een beschermingsreactie van ons lichaam op beschadiging van bepaalde lichaamsweefsels (bv. huid, spieren, gewrichten, slijmvliezen...). Het is dus een onaangename maar normale en noodzakelijke reactie van een gezond lichaam om schadelijke stoffen te verwijderen en de schade te beperken en te herstellen.

Er zijn 5 kenmerken van een ontstekingsreactie van het lichaam:

1.       Pijn

2.       Roodheid

3.       Zwelling

4.       Warmte

5.       Functie verlies

De roodheid, zwelling en warmte zijn kenmerken van processen die bezig zijn in het lichaam om de beschadiging te genezen. Hiervoor is wel een verhoogde doorbloeding nodig, oftewel, de kleine bloedvaatjes rondom het beschadigde lichaamsdeel verwijden (door histamine). Hierdoor kunnen belangrijke cellen die nodig zijn voor wondherstel snel naar het beschadigde gebied te gaan. De pijn die ontstaat is nuttig zodat we geen verdere schade aan ons lichaam brengen.

Eigenlijk zou je bijna kunnen zeggen dat de processen die ontstaan bij een ontsteking na een blessure of operatie gelijk staan aan genezing.

De medicatie die gebruikt wordt na een operatie of een blessure is bijna altijd een ontstekingsremmer. Maar een ontstekingsremmer heeft als functie om de vaatverwijding tegen te gaan. Naast dat dit kan zorgen voor maag, darm en nierfunctiestoornissen heeft een ontstekingsremmer dus ook een remmend effect op de wondgenezing. Het zal het gehele proces, van het opruimen van de wond tot en met het aanleggen van het nieuwe weefsel, vertragen. (1)

 Het is natuurlijk een persoonlijke keuze om pijnstilling te nemen. Ontstekingsremmers zullen, door vaatverwijding tegen te gaan, de pijn maar ook het natuurlijk genezingsproces belemmeren. Mocht je de natuurlijke genezing niet willen belemmeren dan is paracetamol een betere keuze. En besef dat een ontstekingsproces normaal gesproken niet langer dan een paar dagen duurt.

Mocht je hier meer over willen lezen:

(1) Impact of Inflammation and Anti-inflammatory Modalities on Skeletal Muscle Healing: From Fundamental Research to the Clinic - PubMed (nih.gov)

Daarnaast wil ik nog een link delen naar een website waar heel veel over pijn vermeld staat ingedeeld onder verschillende onderwerpen zoals ook medicijnen:
Nederlands Home — Retrain Pain Foundation

Vriendelijke groet,

Joost van kemenade van Kemenade Fysio- en Manuele therapie Heuvel 11, Gerwen gemeente Nuenen

 

Persoonlijke noot:

Ik vraag me af of het (gemakkelijke) gebruik van pijnstillers een negatieve invloed kan hebben op de pijnbeleving en daardoor het pijngedrag van mensen. Als ik naar mijn eigen ervaringen kijk in de fysiotherapie dan lijkt dat soms wel zo. We moeten voorkomen dat ons lichaam niet meer tegen een acute pijnprikkel kan (en daardoor als een catastrofe wordt ervaren).

 

 

 

 

 

 

Vorige
Vorige

Lage rugpijn komt vanzelf goed! Of toch niet?

Volgende
Volgende

5 misverstanden over (knie en heup) artrose