5 misverstanden over (knie en heup) artrose

artrose knie heup fysiotherapie gerwen nuenen

Ik begeleid mensen met (knie of heup) artrose altijd 1-op-1 vanwege het beste resultaat. De grens tussen de goede belasting en overbelasting is vaak erg dun bij artrose.

Misverstand 1: Artrose is niets meer aan te doen.

Patiënten denken vaak onterecht dat opereren de beste optie is, terwijl er in veel gevallen betere, patiëntvriendelijkere en tegelijkertijd goedkopere behandelmogelijkheden zijn.

Het is belangrijk een operatie zoveel mogelijk uit te stellen vanwege de beperkte levensduur van een prothese en de mogelijke complicaties na een operatie. Het is dus aan te bevelen om altijd eerst een behandeltraject te starten dat bestaat uit bijvoorbeeld fysiotherapie, eventueel gecombineerd met een afvalprogramma. Dat is beter voor de patiënt, maar scheelt ook onnodig kosten.

Misverstand 2: Artrose is slijtage

Onze botten veranderen ons hele leven. Het kraakbeen wordt minder dik waardoor de gewrichten minder goed druk en schokken op kunnen vangen. Door die toegenomen druk veranderen de botten, vaak gaat het bot dan groeien aan de randen. Dit kun je soms zien aan een knie die vrij dik is, niet van het vocht maar van het bot zelf.

Deze verandering is ontstaan binnen het kraakbeen zelf, doordat het oud is of door een trauma of een (eerdere) operatie. Deze veranderingen zijn dus een soort aanpassingen. Deze verandering gaat soms gepaard met een (tijdelijke) periode van pijn en stijfheid, maar de klachten kunnen ook weer verminderen.

Misverstand 3: Artrose komt alleen voor bij ouderen

Artrose is de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat in Nederland. Hoe hoger de leeftijd hoe vaker het voorkomt. Maar ook op jongere leeftijd kun je er last van krijgen, bijvoorbeeld door erfelijke factoren of als gevolg van een andere knie- of heupblessure.

Misverstand 4: Bewegen geeft schade in het gewricht

Sommige mensen met artrose zijn bang dat bewegen de klachten erger maken. Maar gedoseerd bewegen is goed voor het gewricht. Door lichte beweging wordt er gewrichtsvocht aangemaakt en wordt het dunner zodat het zich goed kan verspreiden in het gewricht. Daarnaast werkt kraakbeen als een soort ‘spons’, zodra je er druk op zet dan gaat het gewrichtsvocht eruit en als de druk eraf gaat dan gaat het vocht erin. Daardoor wordt het kraakbeen gevoed. Sterker nog, als je oefeningen gedoseerd toepast kan de belastbaarheid groter worden en kun je minder beperkingen ervaren!

Misverstand 5: Iedereen met artrose ervaart pijnklachten

Iedereen met artrose ervaart zijn klachten op een andere manier. Sommige mensen hebben weinig artrose in het gewricht en ervaren veel pijnklachten, terwijl anderen forse artrose hebben met bijna geen enkele pijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar het is dus belangrijk om te weten dat pijnklachten kunnen verminderen terwijl de artrose niet weg gaat.

Vr gr.

Joost van Kemenade

van Kemenade Fysio- en Manuele therapie Heuvel 11, Gerwen gemeente Nuenen.

Vorige
Vorige

Pijnstillers gebruiken na een blessure of operatie?

Volgende
Volgende

Tennis & van Kemenade Fysio- en manuele therapie