Lage rugpijn komt vanzelf goed! Of toch niet?

IMG_2468.jpg

Samenvattend: Lage rugpijn komt in 66% van de gevallen terug, staat de behandeling wel in verhouding met onze lichamelijke eisen?

In mijn werk als fysiotherapeut en manueel therapeut heb ik al veel patiënten behandeld met lage rugpijn of spit zoals het vaak genoemd wordt. Iedereen is anders en fysiotherapie hoort daardoor maatwerk te zijn.

Overigens is de term “spit” afgeleid van het “spitten” omdat dit voorheen vaak een ontstaanswijze was van acute lage rugpijn.

Gelukkig hebben we een beroepsgroep die zich hard maakt om het effect van fysiotherapie te onderzoeken. Door het verzamelen van onderzoeksgegevens en het gebruik van bestaande richtlijnen wordt een fysiotherapeutische richtlijn ontwikkeld. Deze richtlijnen bevatten waardevolle informatie en geven fysiotherapeuten een leidraad tijdens een behandelepisode.

Soms merk ik verschil in opvattingen in de richtlijn en mijn eigen mening en ervaring. In de richtlijn lage rugpijn (2013) worden verschillende patiëntprofielen gekaderd waarbij ik twijfels heb bij de adviezen bij “profiel 1 – Normaal beloop”. Even samenvattend; geef advies dat gedoseerd opbouwen van de activiteiten het herstel bevorderd. Dat lage rugpijn vaak vanzelf overgaat, maar ook wel eens terug komt. Er wordt ook beschreven 1 tot 3 behandelingen hieraan te besteden.

Vervolgens ben ik gaan lezen over het aantal keer dat lage rugpijn klachten terugkomen (recidiveren). Uit de systematische review van Hestbaek et al. uit 2003 bleek dat ongeveer 62% van de patiënten na 12 maanden nog steeds klachten had. Verder was de kans op recidiverende pijn erg hoog (ongeveer 66%): wie eenmaal een rugpijnepisode had doorgemaakt, had een 2 keer grotere kans op een nieuwe rugpijnepisode in vergelijking met wie in het verleden rugpijnvrij was.(1)

Ik heb al veel mensen behandeld met lage rugpijn en vaak lukt dat ook in 1 tot 3 behandelingen maar soms krijgen mensen toch weer lage rugpijn.

Mocht je iemand zijn die in het dagelijks leven niet veel van zichzelf eist qua bewegen dan kan er bijvoorbeeld gezegd worden dat lage rugpijn vanzelf over gaat en het advies gegeven worden om veel te wandelen en niet veel te bukken. Dat kan in veel gevallen voldoende zijn.

Maar als je iemand bent die lichamelijk wat meer van zichzelf eist omdat je bijvoorbeeld: Graag (intensief) sport, vrij zwaar werk hebt of veel tuiniert. Dan ligt naar mijn idee de verhouding tussen de geadviseerde behandeling en de kracht die je van je lage rug vraagt te ver uit elkaar en redt je het niet in 1 tot 3 behandelingen. Maar een intensiever oefenprogramma is dan beter op zijn plaats, of eventueel een combinatie met krachtoefeningen thuis, een bootcamp groepje of in een fitness omgeving of gaan hardlopen, etc.

Waar ik op doel is dat je met een fit lichaam meer lichamelijke belasting aankunt voordat je een blessure oploopt, dit geldt naar mijn idee dus ook voor (recidiverende / terugkerende) lage rugpijn. Maar feitelijk kun je het verouderingsproces van het lichaam natuurlijk niet tegenhouden.

Daarnaast heb ik nog een goede tip: Probeer de pijn niet te catastroferen, daardoor voel je de pijn alleen maar meer en voel je je hulpelozer. Probeer er ondanks alles toch luchtig mee om te gaan want tja... ongeveer 80% van de wereldbevolking krijgt in zijn leven weleens lage rugpijn.

Ik ben trouwens wel benieuwd naar de nieuwe richtlijn lage rugpijn, want de afgelopen 2 jaar is er gewerkt om de bestaande richtlijn te vervangen en wordt binnenkort gepubliceerd.

Mocht je zelf last hebben van (terugkerende) lage rugpijn klachten en wil je meer informatie dan neem gerust contact op.

Even een paar leuke feitjes:

de kans met een gewone röntgengram een betekenisvolle afwijking te zien ter hoogte van het onderste deel van de wervelkolom (lumbale wervelkolom) zeer klein is en bij volwassenen onder de 50 jaar ongeveer 1 op 2500 bedraagt.

In ongeveer 80 à 85% van de gevallen staan de vele ‘abnormale’ radiologische bevindingen helemaal niet in verband met lage rugpijn.

Iedereen boven de 60 jaar heeft discusdegeneratie maar ervaart daarom niet noodzakelijk lage rugpijn. Er is heel wat meer nodig om lage rugpijn te verklaren.

Vriendelijke groet,

Joost van kemenade van Kemenade Fysio- en manuele therapie Heuvel 11, Gerwen gemeente Nuenen

  1. Hestbaek L, Leboeuf-Yde C, Manniche C. Low back pain: what is the long-term course? A review of studies of general patient populations. Eur Spine J. 2003 Apr;12(2):149-65.

Vorige
Vorige

Doen en blijven doen.

Volgende
Volgende

Pijnstillers gebruiken na een blessure of operatie?