De ‘knoop’ in je spieren?

Of wervels even ‘recht’ zetten met een knakje. Typische voorbeelden van spreektaal in de praktijk. Tijdens de opleiding tot manueel therapeut spraken we met docenten vaak over de taal die we gebruiken, en welke invloed deze taal kan hebben. Heeft het invloed dat we benoemen dat iets ‘vast zit’ zodat we het weer ‘los kunnen maken’? Ons lijf mag kennelijk niet vast aan elkaar zitten want het moet steeds ‘losgemaakt’ worden. Een ander leuk voorbeeld was de zogenoemde ‘knoop’ in de spieren. Wellicht bedoelen we geen echte knoop toch? Heerlijk om deze spreektaal eens beter te belichten. En denk eens na, hoeveel invloed heeft die eigenlijk?

De knoop in de spier wordt vaak uitgelegd als een micro verkramping waardoor er lokaal een slechte stofwisseling ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld door een aanhoudende houding die vervolgens pijnklachten geeft omdat ons hele lijf heeft uiteindelijk stofwisseling nodig heeft.

Maar bestaat er wel zoiets als een spierknoop? Er is nogal een kritisch onderzoek verschenen in 1992. Er werden vier experts op het gebied van ‘triggerpoints’ gevraagd om bij patiënten en niet-patiënten spierknopen te vinden. Ze konden het onderling niet eens worden over wie de ware patiënten waren en waar de triggerpoints zich dan zouden bevinden. (F. Wolfe, 1992)

Gelukkig hoefde ik dit stukje niet helemaal zelf te schrijven, de Quest heeft dit verder toegelicht in onderstaand artikel:

De 'knoop' in je spieren is een wetenschappelijk raadsel (quest.nl)

Als voetnoot: Ik hecht persoonlijk veel waarde aan juist taalgebruik om verwarring te voorkomen en om duidelijkheid te geven waar pijnklachten vandaan komen. Hierover inzicht geven zal invloed hebben over hoe jij met je klachten omgaat en hoe je hersteld.

Vr gr.

Joost van Kemenade

van Kemenade Fysio- en Manuele therapie Heuvel 11, Gerwen gemeente Nuenen.

Vorige
Vorige

Tegemoetkoming Eigen Risico?

Volgende
Volgende

Benchmark rapportage 2021