Sportrevalidatie

De balans tussen het weefsel- en functioneel herstel.

Wat houdt sportrevalidatie in?

Sport, het kan soms uitdagend, competitief of juist ontspannend zijn. Erg vervelend als je hierin belemmerd wordt. Als sporter kun je een acute blessure oplopen of overbelast raken tijdens het sporten. Fysiotherapie kan in de verschillende fases van het herstel belangrijk zijn. In de acute fase van een blessure kan er bijvoorbeeld informatie gegeven worden over het te verwachten beloop/herstel. Er kan eventueel tape gebruikt worden en uitleg gegeven worden over het gebruik van krukken. In de latere fase van het herstel wordt er veelal sport specifieke oefentherapie gebruikt voor het behalen van het wedstrijdniveau. Dit wordt veelal gedaan met coordiniatieve, stabiliserende en een snelle uitvoering van oefeningen. Vaak worden er verschillende sprongvormen beoefend zodat de voorbereiding op de sport zo optimaal mogelijk is.

Soorten blessures in de fysiotherapie

Het soort blessures die vaak voorkomen tijdens het sporten hangt natuurlijk af van de type sport. Op deze pagina kun je het soort blessures zien per sport en er zijn veel preventieve tips te lezen.

De blessures die ik veel zie in de fysiotherapie zijn per lichaamsdeel onder te verdelen. Rond het onderbeen komt verzwikking van de enkel en achillespees pijn veel voor. Acute kniepijn ontstaat veelal na een verdraaiing, hierbij kan er meniscusletsel en/of een voorste kruisband scheuren. De schouder is tijdens het sporten gevoelig voor instabiliteit, dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door een eerdere valpartij. En de onderarm klachten zoals tennisarm of golf-arm lijken voor zich te spreken maar komen ook vaak voor zonder het bespelen van deze sporten.

 

Er wordt met een systeem gewerkt om de belastbaarheid te vergroten met sport specifieke oefeningen. Grofweg zou je dit systeem kunnen verdelen in verschillende stappen:

  • Duur-uithoudingsvermogen: 20-40 herhalingen

  • Sub-maximale kracht: 15-20 herhalingen

  • Sub tot maximale kracht: 1-15 herhalingen

  • Snel- en explosiefkracht

  • Sprong- en sprintvormen

Tijdens de sportrevalidatie wordt natuurlijk rekening gehouden met bepaalde trainingswetten. De belangrijkste wetmatigheden in de sportfysiotherapie zijn:

  1. Toenemende belasting (overload)

    Een spier wordt pas sterker wanneer je de belasting zwaarder maakt dan het aanvankelijke niveau waaraan het in eerste instantie gewend is.

  2. Verminderde meeropbrengst

    Hoe langer je traint, des te minder vooruitgang je maakt

  3. Specificiteit

    Oefen in de meest praktisch toepasbare vorm

  4. Overcompensatie / supercompensatie

    het herstel van het lichaam na een trainingsimpuls tot boven het oorspronkelijk niveau. Simpel gezegd komt het erop neer dat je de spier verstoort (traint), waarna de spier zich aanpast (herstelt) tot boven het oude niveau.

Heb je klachten en wil je in heldere taal uitleg waar ze vandaan komen en wat je eraan kunt doen?