COPD en longfysiotherapie

Fysiotherapie kan op verschillende vlakken hulp bieden.

Wat is longfysiotherapie?

Longfysiotherapie is gespecialiseerde fysiotherapie gericht op het ademhalingssysteem. Er kunnen verschillende aandoeningen een rol spelen zoals:

Wat is COPD?

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). 

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis
    Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

  • Longemfyseem
    Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Verloop

COPD kan niet genezen worden. U kunt er wel zo goed mogelijk mee leren omgaan. Dat kan, zeker in het begin, heel emotioneel zijn en onzekerheid opleveren. Neem de klachten serieus en loop er niet mee door.

 

 

Wat doet een longfysiotherapeut?

Er wordt gestart met een intake en onderzoek waar we kennis maken en de hulpvraag wordt uitgevraagd. Dit heeft met name te maken met de beperkingen die worden ervaren gedurende de dag. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met kortademigheid, vermoeidheid of slijmvorming.

Voor een goede behandeling werk ik veelal samen met uw huisarts, specialist, longarts, gespecialiseerde verpleegkundige en/of verzorgende van de thuiszorg.

Met behulp van een fysiotherapeut kan er gewerkt worden aan:

  • meer kennis over uw ziekte, bijvoorbeeld over hoe het komt dat u moe bent.

  • een betere conditie, door bijvoorbeeld fietsen, wandelen, krachttraining.

  • het leren omgaan met uw longziekte binnen uw gezin, werk of in uw vrije tijd

  • Ademtechnieken

  • Technieken om slijm makkelijker op te halen.

  • het goed verdelen van energie over de dag

  • Signaleren van vroege symptomen van een longaanval.

Heb je klachten en wil je in heldere taal uitleg waar ze vandaan komen en wat je eraan kunt doen?